Pelikaanstraat 20

Tijdstip
15u00
Genre
Documentaire
Boodschap
Migratie

Wat zijn de gevolgen van migratie op de individuele levens van de generaties die volgen? In plaats van de problemen te benadrukken, benadrukt deze docu juist hoe verschillende identiteiten verenigbaar zijn.

De Antwerpse Aminata Demba reist naar Mali in de voetsporen van haar overleden vader. Hij vertrok als jonge Malinese nomade uit zijn geboorteland om de wereld rond zich te ontdekken. Zijn avontuur bracht hem in verschillende Afrikaanse landen, maar uiteindelijk kwam hij begin jaren zeventig als expat terecht in de diamantsector van Antwerpen. Een tijdelijk plan werd een permanent plan. Via haar zoektocht komt Aminata in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali, ambitieuze vertrekkers, blijvers en mensen die terugkeren. Aminata, zelf geboren in Antwerpen, staat stil bij cruciale vragen verbonden aan haar eigen identiteit en herkomst. Haar reis leidt tot ingrijpende persoonlijke verhalen, tot confronterende momenten, maar vooral ook tot inzichten die voor vele jongeren herkenbaar zullen zijn, zowel in Mali als België, ongeacht hun afkomst.

Leslie Verbeeck is een gelauwerd filmmaker. Hij studeerde film aan Luca School of Arts en behaalde zijn bachelor cum laude. Als regisseur werkt hij in diverse domeinen, zoals reclame, muziekvideo’s en televisie, en experimenteert hij graag met animatie, documentaire en fictie. Op dit moment legt hij de laatste hand aan zijn eerste langspeeldocumentaire en schrijft hij het script voor zijn derde kortfilm.

Aminata Demba is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze was afgelopen jaren te zien in de voorstellingen Dis-moi wie ik ben (KVS), Marieke Marieke (HZT), De moed om te doden (Toneelhuis), Futur Simple (De Maan) en Konijn met pruimen (Laika). Naast haar acteursbestaan maakte ze samen met regisseur Leslie Verbeeck de documentaire Pelikaanstraat 20 waarin ze op zoek ging naar het migratieverhaal van haar ouders en tegelijk het thema migratie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht.